SAIL In 2015: ‘Onvergetelijk’

19 augustus 2015 ‘Wel aardig’ hadden we kunnen zeggen…..

Troostende woorden voor de IYCA leden die niet in de gelegenheid waren deze unieke happening mee te maken. Maar dan doen we de waarheid tekort…. Want het was zondermeer hèt IYCA-topevent 2015! Wat een dag! Van de ‘ontwakende’ Westgat rond 07.00 uur tot het afmeren rond 17.30 uur in een kolkende heksenketel op het IJ. Van een frisse bewolkte start richting IJmuiden tot een zonovergoten Sail In Parade. Met alles d’r op en d’r an, dat waarop je hoopt. Een super dag!

Exact 07.30 uur gooit de Hr Ms Roermond onze trossen los en zet de Westgat op een vrijwel verlaten IJ koers naar IJmuiden. Uit elke hoek en gat van het IJ en Noordzeekanaal worden wij vergezeld van meer en meer gelijkgezinden dat uitgroeit tot een ware armada.

Met het toenemen van het daglicht neemt de spraakzaamheid van het IYCA gezelschap al ras toe, genietend van een heerlijk upper deck breakfast. Om 10.00 uur zoekt de Westgat de walzijde op om dobberend tussen een caleidoscoop van schepen en bootjes de parade af te wachten immers het kanaal is eenrichtingsverkeer geworden.

Het eerste Tall Ship tekent tegen de horizon af. Als bij toverslag breekt de zon door en verschijnt het vlaggenschip van de parade, de Stad Amsterdam, opgetuigd in beeld. En daarmee begint een dag van verwondering en bewondering. Met geen pen te beschrijven. Om ons heen en aan boord. Ronduit oergezellig, perfect verzorgd, midden in het centrum van de Sail In Parade. Uitbundigheid op de wal, uitbundigheid aan boord van alles wat drijven kan, een grote Sailfamilie. Genietend van voorbijtrekkend tall, schitterende replica’s waaronder de Halve Maen, van ultra modern Koninklijke Marine tot de mafste pieremachochel toe.

De gelijkgezindheid van de IYCA-leden en hun gasten maakt de nautische sociëteitsgedachte van International Yacht Club Amsterdam helemaal waar. Genoten wordt van het schouwspel maar ook contacten worden gelegd, verbindingen getrokken en Olympische zeilsupport met IYCA kenmerk, tekent zich af…..

Tegen vieren voegt de Westgat zich in de staart van de parade richting Amsterdam. Kijkende naar de tienduizenden toeschouwers moet menig ondernemer aan boord gedacht hebben “Kijk, daar zit, staat, vaart mijn doelgroep”. Geanimeerd, geïnspireerd en afgemeerd neemt de IYCA-crew afscheid van elkaar, van gastheer en IYCA-lid Riks Noorman en zijn Westgat crew. 19.30 uur. Het is stil aan boord, de eerste toeschouwers schuifelen langs de kade, SAIL is begonnen. Wat een dag. Wat een IYCA-dag!

Als IYCA lid kunt u foto’s van deze dag opvragen via een mailbericht aan : marjanvanbelle@gmail.com