IYCA Match Race bij de Keelboat Academy groot succes

Op 31 oktober stond de tweede match race dag van de International Yacht Club Amsterdam op het programma. Werd er in het voorjaar gevaren in twee IMX40’s, deze keer stappen we in de gloednieuwe J/70’s bij de Keelboat Academy in Monnickendam.

Van te voren hielden we rekening met koud, herfstig Hollands weer, de mutsen en regenjassen lagen klaar. Deze dag echter werden we verwend met een strak blauwe lucht en een matig windje. Perfect voor een actieve dag op het water. We hebben  er zin in.

Het blijkt al snel dat de J/70’s, die ook gebruikt worden bij de eredivisie zeilen, een stuk instabieler zijn dan de IMX/40’s waar de vorige keer  op zeilden. Even wennen, ook voor onze wat meer ervaren zeilers.

De match race gaat van start met spannende rondes van 15 minuten waarbij 1 tegen 1 wordt gevaren. Je hebt dus maar 15 minuten om te winnen. Wie tweede wordt verliest. Zo simpel is het. De uitdaging wordt door de deelnemers vol aangenomen en na een fanatieke ochtendsessie luidt de conclusie ‘Jeetje, wat is dit spelletje verslavend!’

Bij de goed verzorgde lunch, waarbij het energie niveau weer op peil wordt gebracht worden de eerste ervaringen uitgewisseld.  Fettje Osinga van de Keelboat Academy, tevens zeiler in het match race team van She Sails en professioneel begeleider van onze match race dag, neemt de situaties van de ochtend door en maakt ons bekend met meer tips and tricks die we gretig tot ons nemen. Want ook in de middag gaat het om de winst!

Gedurende de dag worden de teams steeds beter en krijgen  de Gelen en de Blauwen steeds beter begrip hoe ze ‘de ander’ kunnen controleren. De sportieve wedstrijden worden steeds spannender. Boeien worden nu beter gerond, straffen die beide teams elkaar aandoen worden tegen elkaar weggestreept en de winst is nipt.  Fettje heeft als umpire haar handen vol aan de gedreven deelnemers.

Als om vijf uur de borrel voor ons klaar staat, is het tijd voor nagenieten, uitwisselen van ervaringen en sterke verhalen die natuurlijk mee naar huis gaan. Het was nog lang gezellig…..

We kijken met veel plezier terug op deze tweede match race dag van de International Yacht Club Amsterdam. Op naar de derde ronde!