De match van het racen

Zaterdag 18 april was het zover, de eerste matchrace van de IYCA. Terugkijkend, het kón niet mooier!

Rond 10 uur kwamen de eerste tassen en rugzakken met daaraan gekoppelde IYCA-leden aan boord van het moederschip de “Reederijker”. ‘Koffie? Appeltaart?’

In de haven van IJburg druppelen de gladiatoren van deze dag binnen. Een groep enthousiaste leden willen de uitdaging van het matchracen aangaan en worden gebriefd over de spelregels. Simpel, twee identieke wedstijdschepen, de IMX 40 “Appel” en “Peer” gaan in een korte baan strijden om met één centimeter, een decimeter of een meter, de ander de loef af te steken. En dat in pakweg een kwartier. Super zeilbeheersing, alertheid en inzicht maken het verschil.

Na twee oefenrondjes en de lunch ‘geht es los’. Veel spektakel, veel boeirondingen. Tussendoor even op adem komen en dan weer nieuwe kansen. Uiteindelijk werd de uitslag 3-3. Hoezo kun je appels niet met peren vergelijken?

Kon het mooier? Absoluut niet. Strak blauw en 3 Bft. De ideale match voor een top matchrace-dag. Met rode gezichten van zon, wind, thrill en…. de borrel na afloop op de Reederijker, jammer voor iedereen die er niet bij kon zijn!