Spannende Challenge Cup onder vlag van de IYCA

Dit jaar werd de Challenge Cup van 2 – 5 sept j.l. voor het eerst onder de vlag van IYCA gevaren.

Maar wat een Challenge, wat een  Cup! En wat een ervaring voor zowel degenen die de Challenge Cup 2015 hebben uitgevaren als voor degenen die heel bewust de beslissing hebben genomen om hem niet (uit) te varen. By far, een van de heftigste van de afgelopen 17 jaar!

Van de 30 deelnemende jachten zijn er uiteindelijk 24 in Engeland aangekomen. Zij hebben alle uitdagingen voor de kiezen gekregen. Bij de start in IJmuiden: windkracht 5, pal west, kruisend met flinke golven richting Engeland, een nacht met een schitterende maan omringd door pikzwarte wolken en afgewisseld door onophoudelijke onweersflitsen, gecombineerd met windstilte en draaiende winden. Door een serieuze windstilte met sterke stroming voor de Engelse kust resulteerde de eerste etappe in finishtijden zoveel later dan verwacht (gemiddeld gezeilde tijd van 25 uur) dat zelfs het welkoms BEER en BURGERS van Moving Intelligence naar de volgende dag verplaatst moesten worden. De IYCA borrel op donderdagavond in the HarbourInn was een welkome dorstlesser na zoveel uur op zee. In de 2 etappe terug naar Nederland kregen de deelnemers een niet voorspelde dikke Noordwest 7 te verduren die weer hele andere uitdagingen gaf. Al met al heel veel positieve reacties en een extreem gevoel van voldoening bij de deelnemers die op alle manieren hun grenzen hebben verlegd.

Big Spender, ook al was die niet in de race op de terugweg,  heeft heel veel betrokkenheid gehad van alle deelnemers na het ongeval op zee waarbij 40 mijl uit de kust de mast overboord ging en een reddingsactie met helikopter mislukte. Gelukkig  zijn de opvarenden op 40 mijl uit de kust door de KNRM ongedeerd van boord gehaald en is het jacht, dat naar alle waarschijnlijkheid total loss is, 2 dagen later door een berger bij Rotterdam aan wal gelegd.

Al met al blijft de Challenge Cup al 17 jaar haar naam eer aandoen met 200 miles offshore racing die staan voor serious sailing and serious fun.