4 oktober, Nederlands Vesting Museum

Een stralende donderdag namiddag, het pittoreske stadje Naarden Vesting, het Nederlands Vesting Museum, na sluitingstijd, maar geopend voor de IYCA. Alle ingrediënten dus aanwezig voor weer een speciale IYCA sociëteitsavond. Tijdens de hartelijke ontvangst met de ons bekende ‘borrel en een bitterbal’, was er een  speciaal woord van welkom er voor onze gast en zeiler uit Winnipeg, Canada. De rondleiding werd verzorgd door museumvrijwilliger en zeiler, de heer M. Dunks.

In de stilte van het museum na sluitingstijd en in de beslotenheid van ons eigen gezelschap, nam de heer Dunks ons bevlogen, boeiend en krachtig verhalend mee in de lange historie van de Vesting Naarden. Een vesting als verdedigingsbolwerk en onderdeel van de  Hollandse Waterlinie. Het weidse uitzicht vanaf de vesting, maar ook de claustrofobische bevangenheid van de kazematten……, er werd een goed beeld geschapen van de mogelijke kracht van de verdediging, maar ook van het zware leven in de vesting.

Het is niet voor niets dat de Hollandse Waterlinie genomineerd is als Unesco Werelderfgoed. Een status die het verdient. Een knap staaltje van Hollands waterbouw dat ook toen al zijn tijd ver vooruit was. In 2022 viert dit verdedigingsbolwerk haar 350 jarig bestaan. Zeer de moeite waard om het met eigen ogen en in de luxe van het besloten IYCA gezelschap te hebben bekeken.