24 juni, Volvo Ocean Race finisht in Scheveningen

Wat een spektakel… Sinds de start in Alicante in oktober 2017 volgen we nauwlettend de Volvo Ocean Race. De tracker staat bijna permanent open en wat is het spannend. Natuurlijk zijn we ook nu in Scheveningen van de partij om de zeehelden en heldinnen binnen te halen. Een evenement als dit wil en mag je niet missen als je ook maar een beetje bij de zeilsport betrokken bent…

Om 8.30 uur waren we al in Scheveningen waar we bij onze goede vrienden van Jachtclub Scheveningen in ’t Spuigat enorm gastvrij werden onthaald. De koffie stond klaar, de sfeer was opgetogen en we waren  allemaal een beetje nerveus voor Dè Finish. Na taart en veel koffie werden we overgezet  naar de Race Village. Geweldig wat daar is gerealiseerd en werd gepresenteerd. Natuurlijk alle paviljoens van de Teams, maar ook volop vermaak en veel te doen voor jong en ouder publiek met muziek, optimisten in een soort van kunstmatig mini-meer, een klimmuur, surfen, natuurlijk stands met van alles moois te koop en als eerste lekkermakertje de presentatie van de ‘Volvo Ocean Racers’ van het eerste uur. Tijd te kort om alles te zien en te beleven.

De spanning nam toe, de hoeveelheid mensen in en rond de Race Village nam toe en ook bij ons namen de zenuwen toe. Tijd om in te schepen op de Aquila en naar buiten te gaan. We wilden er bovenop zijn, alles meemaken, sfeer en zilt proeven. Met heel veel gelijkgestemden in alle mogelijk soorten van boten werd om 14.00 uur de Noordzee opgegaan.

De Race werd zenuwslopend… Team Brunel lag nog eerste, zou het ze werkelijk lukken om de overwinning in de wacht te slepen? Team Akzo Nobel zat heel dicht op Team Brunel. Hoe mooi zou zo’n Nederlands onderonsje zijn? Dong Feng, op achterstand, had gekozen om dicht langs de Nederlandse kust de langere route te nemen in een soort van alles of niets scenario…. De eerste zeilen verschijnen rond 16.00 uur aan de horizon en dan gaat het snel. Wat een vaart, wat een snelheid! Rubberboten die meevaren hebben moeite om het tempo bij te houden. Vol getuigd denderen de Volvo Ocean Racers naar de finish waar wij liggen te wachten. Bij de finish wordt er getoeterd, geroepen, gejoeld… Het feest is compleet, de eerste Volvo Ocean Racer komt binnen.

Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurt. Dong Feng komt als eerste over de finish met kort daarop de boten van Team Akzo Nobel en Mapfre. Team Brunel moet genoegen nemen met de 4e plek. Binnen 15 minuten komen de eerste vier schepen over de finish. De verrassende uitslag dendert nog lang na in de hoofde van de Nederlandse supporters, zo ook bij ons…. De gelijkheid van de teams in sterkte, kracht en tactiek is overduidelijk. Het gaat om minder dan minuten, ongeacht de afstand.

Na afloop worden we alweer hartelijk onthaald bij ’t Spuigat waar de warme visjes gretig aftrek vinden. We praten nog lang na. Wat een dag, wat een belevenis, honderdduizend indrukken en een onvergetelijke ervaring.

We danken alle teams van de Volvo Ocean Race voor de afgelopen 8 maanden. Ze hebben ons goed bezig gehouden. We hebben er erg van genoten. en zeiltechnisch staat Nederland met maar liefst twee teams in deze spectaculaire Volvo Ocean Race fantastisch op de kaart.