17 maart 2016, IYCA te gast bij Greenpeace

 

Een team Greenpeace medewerkers stond klaar om ons rond te leiden en kennis te laten maken met  ‘De Smederij’, de industriële loods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord waar Greenpeace Nederland sinds 2014 is gevestigd. Het gebouw is grondig gerenoveerd, zodat het voldoet aan strenge duurzaamheideisen. De industriële omgeving is echter nog zeer herkenbaar terwijl tegelijkertijd een prettige werksfeer is gecreëerd door o.a. aparte ‘kamers’ te maken die bekleed zijn met ‘oude materialen’ zoals bijvoorbeeld oude rubberboten, sloophout, boomstammen, grote gele vaten etc.  Dankzij goede isolatie, geothermische verwarming en koeling, gebruik van lokaal opgewekte windenergie, waterbesparende maatregelen en het (her)gebruik van duurzame bouwmaterialen is het pand een toonbeeld van duurzaamheid geworden. Een heel bijzonder gebouw en inspirerend om te zien.

Na een heerlijk walking dinner van quiches, soep en bio sandwiches was het tijd om meer te horen over Greenpeace en haar activiteiten. Sylvia Borren, directeur Greenpeace Nederland gaf inzicht in de werkwijze van Greenpeace. Dat de meeste resultaten worden behaald door goed en onderling overleg met betrokken partijen en daarmee nooit de zichtbare acties, die we allemaal kennen, halen, was bij velen minder bekend. Ook bij Greenpeace heeft de dialoog altijd de voorkeur, maar wordt het resultaat nooit uit het oog verloren.

Femke Nagel, programma manager Oceanen, gaf ons een dieper inzicht in het Greenpeace beleid van de bij ons zo geliefde grote wateren. Een beleid dat er op gericht is om mens en dier,  flora en fauna, industrie en sport, zo evenwichtig mogelijk te laten samenleven waarbij duurzaamheid, behoud van  en een leefbare toekomst voor alle soorten centraal staan. Geen makkelijke opgave, wel een missie.

Vervolgens ging het informele en zoals altijd gezellige, gesprek nog een heel aantal uren door. En om met een citaat van  één van de Greenpeace duikers te eindigen ‘het was een vette duik in ‘onze oceanen’, door de ogen van Greenpeace’.