1 december 2016: Scheepvaartmuseum en IYCA

Het Scheepvaartmuseum, een ontmoeting tussen toen en nu

Het nu toont zich al bij binnenkomst van het totaal gerenoveerde museum: de overkapping van de binnenplaats door 250 ton staal en glas. Geïnspireerd op het lijnenspel van zeekaarten uit de 17e eeuw.

Henk Dessens, directeur Collecties, leidde de IYCA door de speciale tentoonstelling “Drijfveer, 100 jaar verzamelen” ter ere van het 100 jarige bestaan van het Scheepvaartmuseum. Van een brief van Michiel de Ruyter uit 1657 tot een reddingsvest van het in 2012 gezonken cruiseschip Costa Concordia.

Vragen waren er ook. Hoe groot is de collectie van het museum? 200.000 prenten, foto’s en tekeningen. 200.000 scheepvaart items. Een duizendtal collectie-items zijn gemiddeld geëxposeerd. Genoeg dus voor bijzondere exposities voor de komende 100 jaar! Passend bij ‘s werelds meest unieke scheepvaartmuseum.

En hoewel het Scheepvaartmuseum bij een ieder bekend is, was het voor velen een inspirerende ontmoeting die uitnodigt tot een vervolgbezoek op eigen gelegenheid. Veel gezien, veel gehoord, nog veel meer te zien, nog veel meer te beleven…

De aansluitende borrel in de Admiraliteitskamer met vervolgens het ongedwongen diner in de inmiddels  al zo vertrouwde IYCA sfeer, maakten ook deze avond weer compleet en zeer IYCA waardig .

het-scheepvaartmuseum-2